Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila v prvním čtení dne 10. 6. na své 59. schůzi vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Novela transponuje změny evropského práva do českého právního řádu.Projednávaná novela upravuje podmínky pro účast na valné hromadě. Institut rozhodného dne, který bylo možné doposud aplikovat pouze v případě, že společnost vydala zaknihované cenné papíry, by v souladu s požadavky Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/36/ES o výkonu některých práv akcionářů ve společnostech s kótovanými akciemi („Směrnice“) měl být nově umožněn aplikovat též ve vztahu k listinným akciím. Institut rozhodného dne Směrnice chápe jako den, který zakládá akcionáři k tomuto dni vlastnící akcie práva účastnit se a hlasovat na valné hromadě. Zcela by měla být zrušena možnost emitenta pozastavit výkon práva nakládat s cennými papíry. Mělo by být upuštěno od požadavku na povinné uveřejňování oznámení o konání valné hromady v tisku s tím, že by mělo být ponecháno na společnostech, aby samy zvolily vhodný způsob uveřejnění. Tak by mělo být možné uveřejňovat oznámení o konání valné hromady též elektronickými prostředky.

Dále by měly být upřesněny podmínky výkonu některých akcionářských práv. Kótovaným společnostem by mělo být nově uloženo komunikovat s akcionáři elektronickými prostředky. Společnostem by se mělo umožnit, aby odpovědi na dotazy akcionářů poskytovaly písemně, čímž by se usnadnila organizace valných hromad. Dále by se měly upřesnit požadavky na plnou moc pro zastoupení na valné hromadě. Členům představenstva by se mělo nově umožnit zastupovat akcionáře při hlasování na valné hromadě.

V souladu s požadavky Směrnice by měly být dále doplněny informační povinnosti  kótovaných společností týkající se výkonu některých akcionářských práv. Z hlediska věcného a systematického by měla být tato ustanovení zařazena do zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

Navrhovaná účinnost je prvním dnem druhého kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení. Návrhem se bude nyní zabývat Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny.