Zákon, který nastaví přísnější pravidla pro provozování směnáren, schválila dne 17. 10. vláda. Zpřísní se řada pravidel pro provozování činnosti a zvýší se i případné sankce. Pro způsob uveřejňovaní kurzovního lístku budou nastavena nová pravidla a směnárník bude muset svého klienta informovat o podmínkách směny před jejím uskutečněním.

Návrh stanoví, kdo může směnárenskou činnost provozovat. Jedná se o banky, spořitelní a úvěrní družstva ale i soukromé směnárníky. Pro všechny tyto kategorie budou platit jasné regulatorní požadavky, které určí zákon.

Jednou ze změn je pravdivé informování zákazníka směnárny o podmínkách smluvního vztahu před jeho uskutečněním. Informace o výhodnějším směnném kurzu nemá být zaměnitelná se směnným kurzem na kurzovním lístku.

Směnárenství je v současnosti upravováno devizovým zákonem. Smyslem nové regulace směnárenské činnosti již ovšem nemají být devizové aspekty, ale právě regulace poskytování služeb a ochrana klientů, jimž jsou tyto služby poskytovány. Proto vypracovalo ministerstvo financí samostatný zákon.